donderdag 24 februari 2011

De vreemdelingen herbergen


Foto: Maria van der Heyden
In Peerke Donders Paviljoen is vanaf april tot en met oktober 2011 een tentoonstelling ingericht over de inwoners van Tilburg-Noord. De laatste veertig jaar zijn er namelijk vele nieuwe mensen gekomen, uit alle windstreken van de wereld. Een kleurrijk geheel van talloze vreemdelingen, maar die allen een ´thuis´ vonden in Tilburg-Noord. In de tentoonstelling zien we portretten van de bewoners van Tilburg-Noord, voorwerpen die mensen meebrachten uit hun eigen cultuur, foto´s en brieven die herinneren aan de eerste kennismaking met Tilburg. In een gezellige huiskamer kunnen bezoekers van de tentoonstelling met elkaar kunnen praten over huiselijkheid en het gevoel om vreemdeling te zijn. Doordeweeks en tijdens weekends en vakanties zijn er activiteiten en programma´s voor individuele bezoekers en groepen. Deze hebben allemaal hetzelfde thema: ´Thuis in Tilburg-Noord´, de vreemdelingen herbergen.
Tilburg-Noord is een kleurrijke wijk. Er wonen immers mensen met vele verschillende nationaliteiten. Deze stadswijk is relatief jong: pas de laatste veertig jaar zijn er nieuwe mensen komen wonen. Daarvoor was het een agrarisch gebied met niet veel meer dan een paar boerderijen.

Peerke Donders woonde in de 19e-eeuw op de Heikant, een oude benaming voor Tilburg-Noord. Hoewel Peerke de zoon van een arme wever was, groeide hij uit tot een man van aanzien: Peerke werd priester, vertrok naar Suriname en nam de zorg op zich voor de slaven en de melaatsen. De Tilburgers sloten Peerke voor altijd in hun hart. Hij is voor hen heilig en zij bewonderen hem nog steeds. Op de plaats waar Peerke vroeger woonde, is nog steeds zijn geboortehuis te zien. Daarbij is er een kapel om te bidden of een kaars op te steken en er is een museum gebouwd: Peerke Donders Paviljoen ofwel een Museum voor Naastenliefde.

De tentoonstelling is gemaakt door diverse instellingen en groepen: Het Ronde Tafelhuis, Brede School Heikant-Quirijnstok, Brede School Stokhasselt, Peerke Donders Paviljoen / Stadsmuseum Tilburg, Amateur Fotografen Vereniging Kontrast en Stichting Experimenten Werkgelegenheid (SEW). Voor sociale groeperingen, buitenschoolse opvang, scholen van basis- en voortgezet onderwijs worden er diverse programma´s ontwikkeld.

´Thuis in Tilburg-Noord´: 2 april tot en met 23 oktober 2011

Openingstijden: dinsdag tot en met zondag 13.00 tot 17.00 uur

Voor informatie of boekingen: 013 54 94 573 of E-mail: boekingenPDP@mommerskwartier.nl

3 opmerkingen:

 1. Harstikke mooi vind ik het, mocht ik iets voor je betekenen laat maar iets weten.
  Groetjes,
  Sjef van Broekhoven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha die Sjef, leuk dat je deze blog gevonden hebt! Enne, je betekent al heel veel voor ons ;-) Dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hoi Petra, jullie betekenen ook heel veel voor mij.

  BeantwoordenVerwijderen