vrijdag 9 september 2011

Lochtenbergh is thuis in Tilburg-Noord

De tentoonstelling ´Thuis in Tilburg-Noord´ in Peerke Donders Paviljoen was de aanleiding voor een educatief programma voor leerlingen van basisschool De Lochtenbergh. Maar liefst zestig kinderen brachten een bezoek aan Het Ronde Tafelhuis en Peerke Donders Paviljoen op woensdagochtend 7 september. Een film, traktatie, wandeling en rondleiding stonden op het programma.
De ochtend begon met een bezoek aan Het Ronde Tafelhuis waar Halima Özen kort uitleg gaf over deze intereligieuze ontmoetingsplaats. Vervolgens bekeken de leerlingen een fragment uit de film ´Noord Bekend´, die in 2008 werd gemaakt door Jongerenwerk Noord. Daarin vertellen jongeren over de wijk waarin zij wonen en hoe zij omgaan met cultuur- en rassenverschillen. Zo legt één van hen uit: ´met ons Suikerfeest trakteren wij op lekkere koekjes en met Kerstmis krijgen wij oliebollen van hen. Zo krijg je een band met de buren.´ Na deze film mochten de kinderen van De Lochtenberg aangeven op de wijkplattegrond waar zij zich het meeste thuisvoelen in Tilburg-Noord. Voor de 12-jarige Fatima was dat duidelijk: `Ik voel me thuis het meeste thuis`.
Na een fikse wandeling van Wagnerplein naar Heikant vond het tweede deel van het programma plaats bij Peerke Donders Paviljoen. Daar kregen de leerlingen toelichting op het verhaal van Peerke die thuis was in Tilburg-Noord, maar op 33-jarige leeftijd naar Suriname vertrok. Zowel het huisje als de kapel werd door verschillende jongens en meisjes bezocht. In het museum bekeken de leerlingen de werken van barmhartigheid en de ruimte waar het levensverhaal van Peerke Donders wordt verteld. Voor vele Tilburgers is Peerke enorm belangrijk. Peerke werd zalig verklaard, maar is in de volksmond ´heilig´ en in hedendaagse termen wellicht een held.
De kinderen van klusklup Brede School Heikant-Quirijnstok fotografeerden hún helden van Tilburg-Noord. Zo kreeg Beppie Smit een vermelding voor haar tomeloze inzet bij de Brede School evenals Richard die vanuit zijn rolstoel, door weer en wind de post bezorgt in Tilburg-Noord.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen