dinsdag 14 februari 2012

TextielTroopers: kinderen eren textielgeschiedenis Tilburg

Tilburg is sinds kort een bijzonder scholenproject rijker, ‘TextielTroopers’ genaamd. Van 23 januari tot en met 7 maart a.s. duiken zo’n 200 leerlingen van 6 basisscholen in de textielgeschiedenis van de stad. Iedere school adopteert een markante plek om deze te onderzoeken, te markeren en te eren. Op woensdag 7 maart wordt het project afgesloten met een bijzondere wandeltocht waarbij de kinderen live hun eer betonen aan o.a. Wevershuis-Hasselt, Textielmuseum en De Pont. Ook straatnamen als Dessinateursplein, Weverstraat en Wolplein maken deel uit van de route: zij danken niet voor niets hun naam aan een belangrijk stukje verleden van Tilburg.

De jonge ‘TextielTroopers’ zijn al volop bezig: wat betekenen de plekken voor de textielgeschiedenis van de stad? Een speciaal lespakket van Regionaal Archief Tilburg en bezoeken aan het Textielmuseum en De Pont helpen mee om die vraag te beantwoorden. In de klas wordt er bovendien hard gewerkt aan een lap ‘Wildtextiel’: een kunstwerk gemaakt van verschillende textiele werkvormen. Met deze lappen worden alle markante plekken gemarkeerd: duidelijk zichtbaar voor iedereen! Ook bedenken de TextielTroopers hoe ze de plekken willen eren: middels een gedicht, liedje, dans of andere kunstzinnige uiting. Zo wordt toegewerkt naar de ‘grande finale’ op 7 maart.

Ellen Vink van Brede School Oud-Noord: “Onze scholen werkten ieder jaar al aan een gezamenlijk project rondom het thema ‘textiel’. Gezien de locatie van de scholen een logische keuze, omdat er in Oud-Noord niet alleen vroeger, maar ook nu nog veel van de rijke textielgeschiedenis te vinden is. Dit jaar wilden we echter iets doen waar ook de bewoners van de stad van mee kunnen genieten. Dankzij ‘TextielTroopers’ staat de textielgeschiedenis van de stad 6 weken lang letterlijk en figuurlijk in het middelpunt van de belangstelling!”

Projectleider Nancy Swaanen vult aan: ‘Het leuke is dat iedereen de TextielTroopers kan volgen: via Facebook, Hyves en Twitter houden ze ons op de hoogte van hun werk. Op www.textieltroopers.nl vind je alle informatie.”

TextielTroopers is tot stand gekomen dankzij medewerking van Regionaal Archief Tilburg, Wevershuis-Hasselt, Textielmuseum en De Pont. Het project is in opdracht van Brede School Oud-Noord ontwikkeld door Nancy Swaanen van SNENS. Deelnemende scholen zijn Yore, Cleijn-Hasselt, Vijfhoeven, Eerste Jan Ligthart, De Cocon en De Stappen.